フォト
2016年12月
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
無料ブログはココログ

« 2012年10月 | トップページ | 2013年1月 »

2012年11月 6日 (火)

Two Little Friends

Dscn2843 Dscn2850 Dscn2855


日曜日にハイブ長岡で行なわれた「千秋子育てまつり」に娘と孫の三人で行ってきました。

アンパンマンショーを見て、いろんなお店を回って歩き、たくさんお土産ももらいました。偶然、公園で保育園のお友達と偶然に会って、仲良く遊んでいる様子がとてもほほえましくカメラを向けました。

My daughter, granddaughter and I went to an event "Child Raising Festival" held at Hive Nagaoka last Sunday.

We watched the main attraction "Ampamman Show." "Ampamman," literally "Red Bean Bread Man," is an animation character very popular among small children here in Japan.

After the show, we enjoyed strolling around the event site, getting a lot of free gifts. In the nearby park, my granddaughter happened to find her friend from nursery school. They seemed to be real good friends. Seeing them playing together made me smile.

2012年11月 2日 (金)

セルフレジ Self-chekout Machine

Self

新潟に行った帰りに白根のイーオンで買物をして、初めてセルフレジで会計をしました。以前に海外(多分アメリカ)で見かけたことがあり、どうしてそんなことができるのか不思議に思っていました。

初体験はおもしろかったですが、レジの仕事がこの先なくなっちゃうのかなとちょっと心配になりました。

アメリカの友達にスカイプでこの話をしたところ、彼女はいつもセルフレジを使っているとのことです。服や家具までセルフレジで買えたりすると聞きました。大きな店だけのようですが、家具はイケヤ(Ikea・・・英語ではアイケアと発音)にセルフレジがあるとのことです。ちなみに友人はシリコンバレーに住んでます。

I used a self-checkout machine for the first time today. You scan the bar cords by yourself. I saw one probably in America once before and I just wondered how it worked.
It was a fun experience, but I'm a bit worried that the cashiers might lose their job in the future.

I talked about this with my American friend Y-san on Skype today. She said that self-checkout machines have been there for a long time and that she uses them quite often. She also said that they can pay for clothes and even furniture. Japan is catching up.

2012年11月 1日 (木)

柿 Persimmons

Persimmon

今年も柿をたくさんいただきました。昨年同様半分は焼酎でさわし、半分を干し柿にしました。私は半生状態くらいのやわらかい干し加減が大好きなのでもう完成です。たくさんあるので今すぐ食べない分は冷凍保存します。渋柿が太陽の恵みを受けてこんなにも甘く変身するのが驚きです。

I've got a lot of persimmons this year again. I put the half of them in a sealed box to remove the astringency after dipping the stem ends in "shochu" or distilled spirit.
I hung out the other half to dry. It's amazing how astringent persimmons become so sweet with the blessings from the sun.

« 2012年10月 | トップページ | 2013年1月 »